Kanila

Ajatuksesta tekoihin

Syksyllä 2020, kun silloinen lemmikkikanimme kuoli, päätin etten ota enää yhtään kania, koska niitä on ollut vähän väliä vuodesta toiseen. Joinakin vuosina on ollut taukoa pitkäkorvista, mutta silloinkin on ollut marsuja ja hamstereita. Kuitenkin keväällä 2021 kaikki muuttui, kun suunnittelin sittenkin kanilaa ja varasin eräältä tilalta emokanit omatarvekasvatukseen, silloin oli tarkoitus kasvattaa vain pataan kaneja. Asuttiin rivitalossa, jonka takapihalle rakentui 8 neliöinen pikkukanila soluhäkkeineen.

Suoritin Jonna Kumpulaisen tuottaman verkkokurssin toukokuussa 2021 kanintuotannon perusteista, joka oli jaettu kahteen osioon. Verkkokurssilla käsiteltiin mm. tuotantokanin pitopaikat, ruokinta, terveydenhuolto, lisääntyminen, laadukkaiden emäkanien valinta, kasvatus, turkisten tuottaminen ja haasteista sekä ongelmatilanteista. Kesän 2021 ajan kasvattelin kaneja rivitalon takapihalla, hoidin ja ruokin. Välillä ohikulkevat ihmiset saattoivat katsella pitkäänkin kun raahasin jätesäkeissä likaisia kuivikkeita takapihalta autoon ja säkeistä purut vaan lenteli ja heinää oli kuin heinäpellolla, puuttui vain seipäät.

Muutto

Kun muutto tuli ajankohtaiseksi lokakuussa, niin siirrettiin kanila muuttolaatikoiden mukana maatilalle tänne Varsinais-Suomeen Laitilaan, Kusnin kylään. Muuttolaatikoiden purkamisen välissä kuuntelin luentoa verkossa, tällä kertaa Jaana Pohjola luennoi Saaliseläin lemmikkinä- kanin käyttäytyminen.

Jossain vaiheessa facebookin tuotantokaniryhmässä tuli vastaan Suurihopeita, jotka olivat esittelyssä ja tartuin tilaisuuteen. Näin mulle tuli ensimmäiset puhdasrotuiset Suurihopeat. Näitä hakiessa puhuttiin kasvattajan kanssa näyttelyistä, joista olin toki hieman kiinnostunut, mutta kun ei ollut minkäänlaista kokemusta näyttelyistä, niin hieman jäi taka-alalle näyttelyinnostus, koska mulla oli ajatuksena kasvatella vain lihaa.

Alkutalvesta 2021 kevääseen 2022, tuon välisenä aikana syntyi kaksi poikutetta, josta vain toisesta selvityi kaikki ja toisesta menehtyivät kaikki poikaset huonon emän vuoksi. Poikue, joka selvityi, päätyi pakkaseen, myös emän ja isän laitoin pois, koska muutin linjaustani täysin puhtaisiin kaneihin. Tämän linjauksen myötä laitoin kaikki mixit pois ja hankin uusia, puhdasrotuisia kaneja.

Keväällä 2022 toukokuussa syntyivät ensimmäiset puhdasrotuiset poikaset, joita syntyi 6 kaikenkaikkiaan. Kun tuli kaikkein kuumimmat ilmat, vain kaksi poikasta selvityi viilennyksistä huolimatta. Vaikka nämä tytöt eivät olleet poikueen isoimmat, mutta selvästi vahvimmat yksilöt, jätin heidät kasvamaan, nähdäkseni miten ne kasvaa.

Kasvattajakurssi etänä

Kesäkuussa 2022 järjestettiin Suomen Kaniyhdistyksen kasvattajakurssi, joka myös mahdollistettiin suorittamaan Teamsin kautta. Näin ollen osallistuin myös siihen. Tämän kurssin jälkeen aloin miettimään kasvattajanimen anomista, olihan nyt mulla suoritettuna vaadittava kurssi ja olin ollut jo yhdistyksen jäsenenä vuoden sekä maksanut toisen jäsenmaksuni. Puuttui enää rekisterissä olevat kanit.

Heinäkuussa 2022 SKY Länsi-Suomen alajaosto järjesti aivan ihanan uusien kasvattajien päivän Lattomerellä, jossa pääsin hieman näkemään miten näyttelyissä arvostellaan kanit ja pääsin tutustumaan livenä kasvattajiin, jotka ovat tehneet vuosia töitä kanien parissa.

Koko syksyn seurasin kuinka tytöt kasvavat ja saavat massaa, lopulta paino näytti hyvältä, päätin siis jättää tytöt itselle emoiksi ja marraskuussa lähdin etsimään niille sulhoa ja löysinkin. Siinä kun hain uutta urosta, niin tuli taas puheeksi näyttelyt. Tällä kertaa olisi näyttely sen verran lähellä, että miksei ja jos oikeasti ajattelin lähteä myös anomaan kasvattajanimeä Suomen Kaniyhdistykseltä, piti saada rekisteröityäkin kaksi kania.

Näyttelyt ja kasvattajanimianomus

Näin ollen ilmoitin näyttelyyn neljä kania, kaksi rekisteröintiluokkaan ja kaksi ulkomuotoluokkaan. Mutta jätin sitten kuitenkin kotiin yhden, joten kolmen kanin voimin lähdin tammikuussa 2023 Pöytyälle näyttelyyn, jännitin ihan valtavasti, vaikka tiesin että siellä on myös tuttuja kasvoja. Siinä meni sitten näyttelyneitsyys ja kanit saivat arvosteluissa hyvät pisteet, vaikka karvanvaihtoisia kaneja olikin.

Laitoin vielä tammikuussa 2023 Suomen Kaniyhdistykselle anomuksen kasvattajanimelle, joita piti keksiä kolme (3) eri nimeä. Listalla olevat ikuisella suoja-ajalla olevat kasvattajanimet, niitä on valtavasti ja oli todella vaikea keksiä uusi, käyttämätön kasvattajanimi, mutta keksin niitä kuitenkin kolme, joista eniten odotin ykkössijalla olevaa nimeä, koska se tuntui omimmalta ja omaan maailmaani sopivimmalta nimeltä. Kasvattajanimianomukset ilmoitettiin vuoden ensimmäisessä (1/23) kaniharrastajien erikoislehdessä, Kanimakaziinin ilmoitustaulu- osiossa, joka toimitettiin yhdistyksen jäsenille maaliskuun loppupuolella.

Huhtikuun lopussa järjestettiin Nousiaisissa näyttely, johon ilmoittauduin kolmen uroksen kanssa ja sieltä tarttui mukaan KUMA- lipuke ja ROP- ruusuke.

Seuraavaksi oli toukokuun alussa Punkalaitumella alajaoston kasvattajapäivä näyttelyn kera ja sinne ilmoittauduin M- ja D-luokkiin. Molemmista luokista tuli 94 pistettä, joihin olin itse tyytyväinen. 

Se, mitä nyt olen kevään näyttelymaailmasta kokenut, nähnyt ja kuullut, olen todennut sen pohjalta, että näyttelyt ovat mulle eniten tutustumista, verkostoitumista, näkemistä ja oppimista.

Kasvatustyö ja vastuullisuus

Näyttelyiden jälkeen keskityin kesän aikana astutuksiin hyvällä menestyksellä. Kasvattajana myyn vastuullisesti uusiin koteihin vain hyvän luonteen omaavat, standardin mukaisessa painossa olevat, terveet ja jalostukseen/näyttelyyn kelpaavat kanit, joita ei todellakaan ole jokaisessa poikueessa, joten voit joutua odottelemaan juuri sinulle sopivaa kania. Kanilasta lähtee yhtä hyvä kani niin lemmikiksi kuin jalostukseen käyvä kani. Jos kani on lähdössä lemmikkikotiin eikä ole tarkoitus käyttää näyttelyissä eikä jalostukseen, suosittelen leikkauttamaan kanin uudessa kodissa. Rokotusasiat ovat uuden kodin omassa päätösvallassa. Kasvattini on aina tervetulleita takaisin, jos elämäntilanteet niin vaativat.

Kasvattajanimi hyväksytty!

Jännitystä pidettiin koko kesän ajan yllä, että kuinka mahtaa käydä ja elokuussa selasin virallisia kasvattajia yhdistyksen listalta ja huomasin, että siellä se komeili, kasvattajanimeni oli hyväksytty! Nyt olen Suomen Kaniyhdistys Ry:n virallisella kasvattajalistalla nimellä Fantastic's ja kasvattajanumeroni on F174.

Syyskauden ensimmäinen näyttely oman kasvatin kanssa

Ilmoitin ensimmäisen oman kasvattini (Fantastic's Silvia) Lemun näyttelyyn, joka oli 21.10.2023 Odotukseni ei ollut todellakaan korkealle asetettu ja osallistuin näyttelyyn ajatuksella, että tuleepa sitten käytyä siellä pyörähtämässä ja vaihtamassa kuulumisia ainakin.
Silvia oli B-luokassa, eli nuorten kanien luokassa, että senkään puolesta ei ollut minkäänlaista odotusta.
Oli hämmentävää huomata, kun yllättäen boxin päällä lepää arvostelukortti, ROP ja Serti ruusukkeet! Pisteet oli siis 95 ja se tarkoitti sitä, että näyttelyssä ollaan ja pysytään viimeiseen asti. Kun alkoi Best In Show, olin elämäni ensimmäisen kerran mukana siellä rivissä! Karsinnan jälkeen olin edelleen Silvian kanssa siellä rivissä! Sitten tuomari pohti lopullista järjestystä ja Silvia voitti BIS 6!